tiistai 17. syyskuuta 2013

#32 Oiva estehevonen Salme

Moikka!

Eilen minulla oli estetunti Vehmaan tallilla. Menin ihanan pirteällä Salme-suokilla.
En saanut ketään valitettavasti kuvaamaan tuntia.

Kun tulin tallille siellä ei ollut ketään. Pian alkoi kuitenkin tulla porukkaa, ja lähdettiin hakemaan hevosia laitumelta talliin. Ensin käytiin hakemassa kolmestaan Speedy, Digi, Sohvi, Aapo, Iska ja Fantti. Minä talutin Speedyä ja Digiä. Sitten käytiin hakemassa Jennan kanssa Salme ja Leku. Samassa tarhassa oli myös Pady, joten meidän oli vähän vaikeaa saada Leku ja Salme pois tarhasta, mutta kuitenkin sillä lailla että Pady jäisi tarhaan. Siihen tarvitsi vähän oveluutta, mutta lopulta onnistui.
Haettiin vielä Hiewatha, Sanja ja Maisa.

Kun kaikki hepat olivat turvallisesti tallissa, rupesin harjaamaan Salmea. Kun tamma oli harjattu, laitoin suojat ja satulan. Suitsien kanssa tuli vähän ongelmia... Salme ei suostunut avaamaan suutaan ja sitten kun laitoin käden sinne hammaskoloon (vai mikä se nyt oli) Salme nosti päänsä ylös. Aina kun avasin Salmen suun, sieltä valui semmoista jännää mömmöä käteni päälle. Tuolla jännällä mömmöllä tarkoitan siis vettä, heinää, kauraa yms. mitä heppa oli syönyt.
Lopulta ystävällinen Mimmi kertoi, että kannattaa kokeilla laittaa Salmelle suitset sillä lailla että seisoo sen edessä ja ikään kuin tarjoaa kuolaimia. Sillä lailla Salme otti ne paljon paremmin.

Tuosta suitsiongelmasta johtuen minulle tuli vähän kiire. Kaikki muut olivat jo kentällä kun minä vasta olin laittamassa kypärää päähän.

Salmetar, vanha kuva. (c)Milla

Päästiin kuitenkin kentälle ja hevosenkin selkään.
Ensin mentiin käyntiä ja tehtiin muutamat pysähdykset ja peruutukset. Sitten ruvettiin ravailemaan. Salme oli tosi innokas, ja välillä kun jaruttelin heppaa se ei tahtonut hidastaa. Ravattiin aika pitkään ja loppu vaiheessa Salme meni jo liian kovaa. Se nosti ihan itse laukan, mutta minä käänsin sen voltille ja se pudotti laukan raviin. Koko ajan Salme yritti nostaa laukkaa.

Mentiin hetki käyntiä ja sanoin Marjolle että "En tiedä uskallanko mennä Salmella, kun mä kuitenkin ratsastan jonkun yli". Oon jo kerran aikaisemmin Salmen kanssa meinannut ratsastaa muiden päälle. Salme on vaan sellainen, että sitä ei saa pysähtymään noin vaan. Marjo kävi hakemassa Salmelle kumiohjat ja laitettiin ne. Ne auttoivat vähän.

Vanha kuva. (c)Milla

Salme nosti laukan hyvin, niinkuin aina, ja sain sen hidastamaankin kun ohjasin sen voltille. Sitten ruvettiin hyppäämään yksittäistä estettä. Se oli tosi matala, ehkä joku 40cm. Jouduttiin aina tekemään voltti ja odottamaan ennen kuin kaikki muut olivat menneet. Salme piti kääntää melkein heti esteelle, koska se laukkasi toinen lapa edellä. Yksittäiseet esteet menivät kyllä tosi hyvin :). Vain kerran Salme pudotti puomin ja sekin oli minun vikani, koska ohjasin sen esteelle vähän vinossa.

Hypättin vielä hetki semmoista sarjaestettä ja sitten ruvettiin menemään yksittäin rataa. Ensimmäinen kerta meni vähän hassusti. Yritin saada Salmen esteelle, mutta se puski vastaan ja juoksi esteestä ohi. Pari kertaa meni näin, mutta sitten sain Salmen hyppämään ja loppu ratakin meni kivasti. Menttiin koko ajan aika kohtuullista vauhtia (kovaa) ;D.

Kun oltiin selviydytty radasta, mentiin seisomaan metsän laitaan ja odotettiin että muut menevät radan. Siellä oli ihan kivasti ötököitä, jotka söivät minua ja hevosta.
Toinen kerta meni jo paljon paremmin, pari kertaa mentiin vielä esteestä ohi, mutta silti. Pari kertaa Salme hyppäsi hieman kaukaa ja horjahdin vähän eteen päin, mutta hauskaa oli!
Viimeisellä kerralla Salme hyppäsi hyvin, jos ei lasketa minun mokaani. Ohjasin tamman vimittäin vähän liian reunaan sarjaestettä ja Salme hyppäsi toisen osan mutta toisen esteen se kiersi.
Viimeisellä kerralla ihan tunsin kuinka Salme vähän rentoutui ja rupesi kuuntelemaan paljon paremmin.

Tunnin jälkeen vietiin hevoset talliin ja hoidettiin ne. Varasin ensi tunnin torstaiksi Lekulla. Rasvattiin vielä Siru-ponin harja ja häntä Julian kanssa. Sirulla on siis kesäihottuma.

Tuo valkea Sirun otsassa on sitä rasvaa.
Pilvi innostui, kun sai kaverin laitsalle.
Vietiin Siru laitumelle ja sitten vielä Salme. Kun en saanut kuvia tunnilta, yritin kuvata Salmea tarhassa...

...mutta Salme oli tätä mieltä. Heti kun laskin se irti ,se käveli tarhan perimmäiseen nurkkan ja rupesi syömään. 
Myöskään Pady ei innostunut kuvaamisesta.
Salmella oli tosi kiva hypätä. Ehkei me vielä kisoihin päästä, mutta estetunneille aijon kyllä varata useamminkin sen. Salmella ei yleensäkkään kovin paljon hypätä, kun se on esteillä niin innokas. Nyt alan varmaan käymään useammin estetunneilla, kun haluaisin vähän opetella hyppimään.

Mutta moikka nyt! Kirjoittelen taas joku päivä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti