lauantai 4. helmikuuta 2017

10 vinkkiä maastoiluun

Tänään kirjoitan asiasta, jossa olen itse kehittynyt todella paljon viime vuosien aikana. Ennen omia hevosia en juuri koskaan käynyt maastossa, ja jos kävin, ratsastin issikoita tai muita maastovarmoja hevosia. Kun ostimme Pöpön, se myytiin meille maastovarmana hevosena, jota se ei kyllä todellakaan ollut. Jouduin siis opettelemaan maastoilua säikyn ja epävarman hevosen kanssa, eikä siitä alkuun tullutkaan mitään. 

Vasta viimevuosina olen Pöpön ja myöhemmin Eltonin kanssa oppinut oikeasti nauttimaan maastoilusta. Nyt ajattelin jakaa myös teille muutaman vinkin, jotka olen oppinut ja jotka ovat auttaneet minua selättämään maastoilujännityksen! 


1. Uskalla pyytää apua

Pelon tai jännityksen myöntäminen ei välttämättä ole kaikille helppoa. On ihan luonnollista, että uudet asiat jännittävät niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Mielestäni on todella tärkeää uskaltaa pyytää apua. Jo pelkkä vierellä kävelävä ihminen tuo turvallisuuden tunnetta. Jos maastoilet toisen ratsukon kanssa, kerro rohkeasti, jos et vielä ole valmis esim. kokeilemaan laukkaa. 


2. Etene vähän kerrallaan

Maastoilun voi aloittaa vaikka siitä, että lähtee hevosen kanssa maastakäsin matkaan. Hevosetkin luottavat paremmin vierellä kävelevään ihmiseen kuin jännittyneenä selässä istuvaan henkilöön. Pöpön sekä Eltonin kanssa ollaan alkuun maastoiltu aina vierellä kävelevän ihmisen kanssa, kun hevoskaveria ei ole ollut saatavilla. Alkuun ei myöskään kannata käydä monen tunnin lenkkiä ihan vieraassa ympäristössä. Jo pelkkä 10 minuutin kävely riittää. Myöhemmin niin nopeutta kuin maastoiluaikaakin voi kasvattaa, kun molemmat osapuolet ovat rennompia. 


3. Käytä varusteita, jotka tuovat turvaa

Hieman erikoisempi neuvo, joka ainakin minulla toimii! Perinteisten varusteiden lisäksi tykkään käyttää Eltonilla aina martingaalia. Vaikkei Elton sitä ehkä tarvitsisikaan, tuo se minulle hieman mielenrauhaa kun on edes illuusio siitä, että saan ponin pysähtymään, jos se päättää lähteä. Toinen luottomaastoiluvarusteemme on äänieristetty korvahuppu. Siitä on kyllä todella ollut apua sekä Pöpön että Eltonin kanssa! Myös Pöpön kanssa meillä oli alkuun gramaanit ja kaikki, mutta myöhemmin maastoiltiin jo ihan sujuvasti ilman satulaa ja sen kummempia lisävarusteita.


4. Älä jännitä, rentoudu

Tästä minulla on ihan omakohtaista kokemusta... Ensimmäisen kerran kahdestaan Pöpön kanssa maastoilessa olin niin jännittynyt, että varmasti täysin maastovarmakin hevonen olisi jännittynyt, puhumattakaan Pöpöstä, joka muutenkin jännitti ja säikkyi kaikkea. Eihän siitä mitään hyvää seurannut, kun istuin selässä ohjat kireällä, täysin jäykkänä ja eteenpäin nojaten. Muistaakseni pääsimme etenemään noin puoli kilometriä. kunnes Pöppö alkoi peruuttamaan, enkä saanut sitä enää liikumaan etuperin. Tästä tarinasta viisastuneena voin siis sanoa, että rentoutukaa! Istukaa syvällä satulassa ja antakaa ohjaa. Ja muistakaa hengittää! 


5. Älä luovuta

Vaikka maastoilu ei sujuisikaan aluksi, ei kannata luovuttaa! Eltonin kanssa maastoilessa alkumatka on usein yhtä tappellua, kun poni ei haluaisi poistua tallin läheisyydestä, mutta hieman matkaa päästyämme se alkaa rentoutua ja loppumatkasta voidaan jo huoletta laukata ja mennä ihan pitkin ohjin. 

6. Mene silloin, kun tuntuu hyvälle

Hieman huonosti muotoiltu neuvo, mutta tarkoitan siis sitä, että ensimmäisen kerran maastoon kannattaa lähteä vaikka hyvän kentällä tehdyn treenin jälkeen, kun hevonen on valmiiksi hyvin avuilla ja hieman väsynyt. 


7. Älä ole tyhmä

Jos hevosesi jännittää maastoilua, ei ensimmäisiä maastoilukertoja kannata tehdä tuulisina ja sateisina tai muuten "pelottavina" päivinä. Jos tiedät, että maastoreitin varrella ollaan tekemässä metsätöitä, voi miettiä kannattaako sinne maastoon lähteä juuri sinä päivänä. 


8. Luota hevoseesi

Vaikka hevosesi ei olisi kovinkaan maastovarma, täytyy ratsastajan silti luottaa siihen, jotta hommasta tulisi jotakin. Uskalla siis antaa välillä pitempää ohjaa. Yleensä se hevonenkin rentoutuu, kun ratsastaja antaa hieman tilaa edestä. 


9. Luota itseesi

Yhtä tärkeä kuin edellinen kohta, jos ei tärkeämpikin. Luota itseesi. Luota siihen, että kestät selässä, vaikka ratsusi ottaisikin jonkinlaisen sivuttaissuuntaisen askeleen. Luota siihen, että osaat ratsastaa ja saat kyllä hevosen hallittua, vaikka se innostuisikin laukkapätkän jälkeen. 


10. Lähde maastoon

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä neuvona: Lähde maastoon! Mitä enemmän siellä käy, sitä helpommaksi ja mukavammaksi se muuttuu. 


Onko teillä huonoja maastoilukokemuksia?


Maastoiletteko niistä huolimatta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti