torstai 7. joulukuuta 2017

Ratsastava vegaani?

Joulukalenteri 2017 - Luukku 7


Onko ratsastaminen tai ylipäänsä hevosten pitäminen vegaanista? Voiko vegaani edes ratsastaa?

"Vegaaniliiton määritelmän mukaan veganismi on elämäntapa, jossa vältetään kaikkia kokonaan tai osittain eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita sekä eläinten riistoon perustuvia palveluita."

Olen vegaani, koska en syö mitään eläinperäistä ja pyrin välttämään kaikkea, mikä aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Hetkonen... Olenko sittenkään? Harrastan ratsastusta ja omistan hevosen. En siis taida ollakaan vegaani, koska ratsastaminen on eläimen viihdekäyttöä ja sellainen ei kuulu vegaaniseen elämäntapaan.

En tykkää mainostaa olevani vegaani, koska en koe siihen tarvetta ja ennen kaikkea en edes tiedä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi. Vegaani, vegetaristi, lakto-ovo-vegetaristi jne. nimikkeet ovat mielestäni jokseenkin turhia. Jokaisella on oma käsityksensä niiden merkityksestä ja asiaan perehtymättömällä ne menevät helposti sekaisin. Vegaanius käsitetään usein täydellisyytenä, ikään kuin uskontona, jossa on omat sääntönsä ja oppinsa, joita ei saa rikkoa eikä taivuttaa, tai ei ole kunnollinen vegaani. Joten sanotaanko vain niin, että olen ihminen, joka ei syö eläimiä tai niiden eritteitä.


Harrastan kuitenkin ratsastusta ja tulen harrastamaankin, koska se on todella suuri osa elämääni ja minua. En väitä, etteikö ratsastukseen ja hevosten pitoon liittyisi eettisiä ongelmia. Niitä kyllä on. Kaikkien pitäisi pyrkiä tekemään parhaansa hevostensa eteen, jotta niillä olisi parhaat mahdolliset ja luonnolliset olot. Itse olen tehnyt virheitä ja on asioita, joihin en voi vaikuttaa. Sen kuitenkin voin luvata, että jos ja kun minulla on aikuisena hevosia, ne asuvat minulla kotona, jossa voin itse järjestää niille sellaiset olot, jossa ne varmasti viihtyvät.

Taitava hevosihminen huomaa sen, jos hevonen on stressaantunut tai kipeä. Sen, että eläimellä ei ole kaikki hyvin. Hevosen kanssa pitäisi löytää sellainen harrastusmuoto, joka on molemmille osapuolille mieluinen. Uskaltaisin väittää, että on oikeasti hevosia, jotka nauttivat kisaamisesta, hyppäämisestä ja ihmisen kanssa harrastamisesta. Hevosetkin ovat yksilöitä. Mikään hevonen ei ole parhaimmillaan ratsastuskoulussa, jossa se joutuu kiertämään aina sitä samaa kehää koko ajan vaihtuvien ratsastajien kanssa tai kisavälineenä, jossa sillä ei ole muuta arvoa kuin raha.


Joka päivä ei tarvitse ratsastaa. Hevosen kanssa voi puuhailla niin paljon muutakin. Kun harrastaa monipuolisesti, hevonenkaan ei tylsisty ja jaksaa suorittaa hyvällä motivaatiolla. Meillä ainakin näkee, kuinka hevonen on niin onnessaan, kun saadaan vihdoin yhdessä kauan treenattu lisätty ravi kulkemaan ja hevonen saa kunnon kehut ja taputukset. On hieno tunne, kun oman tahdon omaava eläin suorittaa pyytämiäni asioita mielellään ja yhteisymmärryksessä kanssani. Varmaan sanomattakin selvää, että ilman väkivaltaa ja pakottamista.

Ratsastaa voi kauniisti tai rumasti. Hevosia voi pitää hyvin tai huonosti. Onko ratsastaminen vegaanista vai ei? - En tiedä.

Olen miettinyt paljon näitä asioita, enkä vieläkään ole varma kannastani. Näen ongelmia joissakin hevosharrastuksen muodoissa ja tavoissa, mutta en ole hevosten enkä muidenkaan lemmikkien pitoa vastaan.


Mielipiteitä on varmasti yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Tässä postauksessa kerroin hieman omia mietteitäni ratsastamisen ja hevosten pidon eettisyydestä. Toivottavasti kukaan ei vedä näistä hernettä nenään, koska nämä olivat tosiaan vain omia pohdintojani. Asiaa minulla olisi varmasti paljon enemmänkin, mutta ajattelin aloittaa varovasti. Kertokaa ihmeessä, jos haluatte lisää mielipidepostauksia tai jatkoa aiheeseen liittyen. 

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus sinänsä mutta pieniä epäkohtia löytyy. Esimerkiksi kaikissa ratsastuskouluissa ei todellakaan mennä vain kehää vaan eri ratsastajien kanssa myös maastoillaan usein ja kisahevosilla on yleensä myös muutakin arvoa kuin rahaesim ystävä yms. Ymmärrän kuitenkin pointtisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Joo tarkoitinkin sitä, että mikään hevonen ei ole parhaimmilaan sellaisessa(!) ratsastuskoulussa, jossa se joutuu aina kiertämään kehää. Kirjoitin postaukseen vähän epäselvästi, mutta en siis tarkoittanut sitä, että kaikki ratsastuskoulut olisivat tällaisia tai ettei millään kilpahevosella olisi muuta arvoa kuin raha. Hyvä, kun huomautit :)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Minustakin on kummallista, miten näissä asioissa on valloillaan niin kauhea purismi. Itse näen, että olisi hyvä jos ihmiset edes vähentäisivät eläinperäisten tuotteiden käyttöä.

  Enkä kyllä näe mitään eläinsuojelullista ongelmaa ratsuhevosen pitämisessä, jos hevosta pidetään hyvin. Joo, hevosta käytetään silloin oman harrastuksen välineenä, mutta jos tämä on hevoselle ok niin missä ongelma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo juuri näin itsekin ajattelen! Ei tarvitse olla täydellinen, eikä kaikesta tarvitse luopua, kunhan tekee parhaansa tai edes yrittää!:)

   Poista