sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Istuntaongelmien takana epäsopiva satula

Laitoin tähän postaukseen havainnollistavia kuvia epäsopivan satulan aiheuttamista istuntavirheistä.

Viime postauksessa valitin sitä, kun mikään ei onnistu, enkä osaa istua hevosen selässä. Rupesin sitten miettimään, mistä nämä ongelmat voisivat oikeasti johtua. Mieleeni tulikin sitten varusteet ja niiden sopivuus, koska eihän minussa tietenkään voi olla mitään vikaa (sarkasmia). Päätinkin sitten yksi ilta kokeilla Eltonin entistä satulaa Vitolle ajatuksena ensinnäkin se, sopiko se Vitolle jasen jälkeen, minkälaista sillä oli ratsastaa. 

Eltonin satulaa kokeiltiin Vitolle ensimmäistä kertaa kesällä kun kävimme koeratsastamassa Vitoa. Silloin satula oli auttamatta liian leveä, koska se painui kiinni selkään ja säkään. Päädyttiin sitten ostamaan Vitolle oma satula ja otettiin sovitukseen Kieffer Wien -koulusatula, joka sovituksen jälkeen jäikin meille. Se oli Vitolle silloin hyvä. Minulla taas oli vaikka mitä istuntaongelmia koko ajan, mutta ajattelin niiden johtuvan uudesta hevosesta ja siitä, etten osannut vielä ratsastaa sitä yhtään. 

Polvet pyrkimässä satulasiipien ulkopuolelle.

Tämän viikon maanantaina Vito sai selkäänsä Eltonin entisen Albion K2 -yleissatulan. Ihanaksi yllätykseksi satula ei näyttänyt Viton selässä yhtään niin pahalta kuin ajattelin sen näyttävän. Onhan se toki vielä hieman liian leveä, muttei kuitenkaan ottanut yhtään kiinni säkään. Laitoin alle lampaankarvaromaanin ja satula istui oikein hyvin. Pitää nyt vielä katsoa onko tuo vanha romaani jo vähän liian litistynyt ja pitäisikö investoida vähän paksumpaan...

Selkään noustessani tarkistin vielä, painuuko satula liian alas ratsastajan istuessa selässä, mutta näin ei onneksi käynyt. Jo alkukäyntejä kävellessä huomasin valtavan eron siihen, miltä selässä istuminen ylipäänsä tuntui. Ikään kuin automaattisesti istuin selkä suorassa, enkä kyyryssä niin kuin yleensä. Ratsastin kaikki askellajit läpi ja pakko sanoa, ettei ratsastus ole pitkään aikaan tuntunut noin helpolle! 

Takapainoinen satula ja kädet sylissä.

Seuraavana päivänä testattiin uudestaan satulaa ja kokeilin mm. miten harjoitusravi ja laukkaaminen kevyessä istunassa onnistuvat. Olen maastossa laukatessa monta kertaa yrittänyt nousta jalustimille seisomaan ja antaa Viton laukata vapaammin, mutta lopputulos on ollut aina se, että Vito on vain hidastanut ja hämmentynyt, kun olen puristanut jaloilla ja keikkunut selässä. Tällä "uudella" satulalla ratsastaessa näin ei kuitenkaan käynyt. Vito laukkasi innoissaan kenttää ympäri samalla, kun minä onnistuneesti seisoin jalustimilla. Muutenkin Vito on vaikuttanut todella tyytyväiselle. Alku- ja loppukäynneissä se venyttää kaulaansa pitälle alas ja liikkuu kaikissa askellajeissa todella rennosti ja letkeästi. 

Mitä minuun tulee niin ratsastus on paljon mukavampaa ja kaikki paljon helpompaa. Totta kai minulla on vielä paljon korjattavaa istunnassani ja muutenkin opeteltavaa, mutta ratsastus ei tunnu enää mahdottomalle! En malta odottaa, että päästään maastoon laukkaamaan kunnolla tai jumppailemaan kavaljeteilla nyt, kun satula ei purista hevosta ja on sopiva minullekin. 

Takakaaren päällä istuminen.

Mitä vikaa satulassa sitten oli? 

Veikkaan, että Kieffer oli jäänyt Vitolle jo vähän liian kapeksi. Se oli muutenkin Viton selässä todella takapainoinen. Minulla oli usein tunne, että joudun ikään kuin istumaan ylämäkeen ja keventäessäkin oli hirmu pitkä matka ylös. Minulle tuossa Kiefferissä oli myös liian pieni istuin. Meidän Kieffer on 17 tuumaa, kun taas Albion on 17,5 tuumaa. Puolen tuuman ero ei ole paljoa, mutta satuloissa on myös täysin erilaiset istuimet, joista jälkimmäinen sopii minulle paljon paremmin. Ratsastajalle liian pieni satula pakottaa istumaan takakaaren päällä. Minulla tämä ilmeni myös niin, etten pystynyt istumaan suorassa ja jalkani eivät meinanneet pysyä satulasiipien "sisällä". Polveni siis nousivat ja pyrkivät satulan ulkopuolelle ja istuin ns. tuoli-istunnassa. 

Vertailun vuoksi olisi ollut hauskaa laittaa ratsastuskuvia myös sopivalla satulalla, mutta niitä ei vielä valitettavasti ole. 

Jatketaan siis traanaamista tuolla Eltonin vanhalla satulalla ja katsotaan, miten kaikki lähtee sujumaan. Olen kuitenkin todella iloinen, että päätin kokeilla tuota satulaa Vitolle vaikka ajatuksena se tuntuikin lähes mahdottomalle. Saatiin vähän asioita selville ja ratsastaminen on taas mukavaa!

6 kommenttia:

 1. Tää olikin mielenkiintoinen lukea! Itselläni on nimittäin samankaltaisia istuntaongelmia ja olen sen jo oikeastaan myöntänytkin, ettei käytössä oleva satula ole minulle ihanteellisin.. Voisi kuitenkin olla hyödyllistä testata, kuinka istunta muuttuu jossain muussa satulassa! Tää postaus nimittäin avasi vähän mun silmiä enemmän tän asian suhteen! :D

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että oli mielenkiintoinen! Kannatan todellakin edes kokeilemaan toista satulaa tai toista hevosta, jolla olisi erilainen satula, koska oli aivan ihana tunne huomata, kuinka istunta muuttui heti! :D

   Poista
 2. Kiva postaus ja hyvä että huomasit tämän ongelman! Tosiaan, kuvassasi satula on ihan taakse valahtanut, eli todennäköisesti liian kapea, kun etuosa ei mahdu lepäämään selkärangan molemmin puolin.
  Hyvä myös että ratsastus on helpompaa! Itselläni on 3-4 satulaa käytössä eri hepoilla ja silti teen samat virheet ja istun vinossa. Se on siis ihan mun oma ongelma, eikä satulan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Totta, olisi varmasti pitänyt huomata jo aikaisemmin, mutta onneksi sentään nyt...

   Voihan. Kannattaa kurkata myös tämä postaus:
   https://maijunhevoselamaa.blogspot.fi/2017/09/kalevalainen-jasenkorjaus-eroon.html
   Auttoi ainakin minulla vinouteen, vaikken kyllä suorassa istu vieläkään :D.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! En olekaan ikinä ajatellut, että satula voisi olla syynä istuntaongelmiin. Toki olen sen huomannut, että liian pienet istuimet vaan on liian pieniä istuimia, ja siellä keikkuminen on tosi hankalaa, mutta siihen se satulan miettiminen onkin jäänyt :D Tosi hyvin kyllä kirjoitit ja pohdiskelit asioita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentista ja palautteesta!:)

   Poista