perjantai 11. toukokuuta 2018

Kuvauskalusto uusiksi


Sain vuonna 2013 syntymäpäivälahjaksi ensimmäisen järjestelmäkamerani. Kyseessä oli Canonin 1100D -malli, joka tuntui minusta tuolloin todella hienolle kameralle. Myöhemmin sain rippilahjaksi kittiputken lisäksi Tamronin pidemmän putken, jolla olen kuvannut nyt kohta neljä ja puoli vuotta. Canonin kittiputki meni rikki oikeastaan jo ensimmäisen vuoden aikana, joten olen kuvannut pelkällä Tamronilla viime vuodet. Tämän vuoden alussa myös Tamronista rikkoutui automaattitarkennus, joten alkoi olla jo aika miettiä uuden kameran ostoa. 

Siskoni oli aikaisemmin ostanut itselleen uuden järjestelmäkameran, joten hän osasi suositella minullekin sopivaa kameraa. Minulla oli pari vaatimusta uudelle kameralle, jotka olivat sopiva hinta ja sopiva koko. Säästöni olivat rajalliset, jonka takia päädyin Olympuksen OM-D E-M10 -järjestelmäkameraan. Hintaa pelkällä rungolla oli noin 550 euroa.  Ihastuin kyseiseen kameraan myös sen näppärän koon takia. Se on juuri sopivan kokoinen otettavaksi mukaan kaikkialle, eikä painakaan paljoa. Suurin ero näiden kahden kameran välillä onkin varmaan se, että Olympus OM-D E-M10 on peilitön järjestelmäkamera, jonka takia se on pienempi kuin peilillinen Canon EOS 1100D. Pienestä koostaan huolimatta tämä kamera peittoaa entisen kamerani mennen tullen! 

Olympus OM-D E-M10 Mark II

Canon EOS 1100D

Ylläolevista kuvista ensimmäinen on otettu uudella kamerallani ja toinen vanhalla. Pitää kuitenkin muistaa, että jälkimmäinen kuva on otettu vuonna 2015 ja ylempi vuonna 2018. Pientä kehitystä myös kuvaajan puolelta on siis saattanut tapahtua, mutta ero kameroiden välilläkin on kuitenkin varsin huomattava. Olen vasta ihan viime aikoina alkanut oppia kameran asetusten säätämisen merkityksen, kun puolestaan ennen kuvasin lähes aina automaattiasetuksilla. Tässäkin siskoni on ollut valtavan suurena apuana yrittäessään opettaa minulle edes niitä perusjuttuja suljinajasta, aukosta ja iso-arvosta. Sanomattakin varmaan siis selvää, että olen vasta ihan aloittelija mitä kuvaamiseen tulee. Uuden kameran myötä olen kuitenkin innostunut yhä enemmän myös hevosten kuvaamisesta, kun ennen kuvasin vain kukkia ja muita yksityiskohtia. Tämän postauksen kuvat ovat kaikki (paitsi Canonilla otettu) joko estevalmennuksesta tai koulukisoista, joissa olin mukana auttamassa ja kuvaamassa. 


Tilasin kameran Top Shot -verkkokaupasta, josta se saapui postiin muutaman päivän sisällä. En voi muuta kuin suositella kyseistä kauppaa. Ostin uutena siis pelkän rungon, koska ihana siskoni lupasi lainata minulle paria sopivaa objektiivia, joilla pääsisin hyvin alkuun. Kameraa olen testaillut vasta hevoskuvauksessa, mutta pian se pääsee myös tositoimiin erilaisten maisema- ja poseerauskuvien kanssa. Olemme itseasissa juuri tällä hetkellä äitini kanssa lomailemassa Kreikan lämmössä, josta kirjoittelen myöhemmin lisää heti, kun olemme takaisin Suomessa. 

En ole myöskään päässyt kokeilemaan vielä videointia uudella kameralla. Minulla on tällä hetkellä hieman ongelmia kannettavan tietokoneeni muistin kanssa, jonka vuoksi konellani ei toimi enää minkäänlainen videonmuokkausohjelma. Näiden ongelmien takia myöskään GIMP, jolla yleensä muokkaan kuvat ei toimi, ja olenkin joutunut turvautumaan netistä löytyviin kuvanmuokkausohjelmiin. Toivotaan, että ostoslistalla ei olisi seuraavaksi uutta tietokonetta, koska kameran oston jälkeen säästöni eivät riittäisi mitenkään läppäriin... 


Minkälaisista kameroista te pidätte? Onko teillä jotain tiettyä kameramerkkiä, jonka nimeen vannotte?

6 kommenttia:

 1. Onpas tää uusi kamera tosi näppärän oloinen, kuvat näyttää ihan todella kivoilta! Mä oon itsekin miettinyt Olympoksen kameroita, mutta toisaalta en uskalla vaihtaa tuttua ja turvallista Canonia mihinkään vieraaseen :D..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Olga! Tykkään kyllä niin paljon tästä uudesta kamerasta :). Joo onhan se kyllä aika iso muutos vaihtaa kokonaan kameramerkkiä :D

   Poista
 2. Joo onhan noissa eroa, Canonilla otettu kuva tosin paljon parempi. Syväterävyys ja värit paremmat, jälkikäsittelyllä kuvasta saisi ihan hyvän.

  Noita Olympuksen kuvia ei oikein pelasta sekään. Näyttävät mun silmään erittäin pokkarimaisilta.

  Mutta varmaan opettelemalla nekin paranevat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värit ovat varmasti paremmat sen takia, että canonilla otettu kuva on otettu keskellä kesää kun taas olympuksella otettu kuva keväällä, jolloin kaikki on tasaisen harmaata :D syväterävyyskin lienee parempi jälkimmäisessä kuvassa, koska se on otettu täysin automaattiasetuksilla kun ylemmässä kuvassa säädöt on tehty itse. En ole vielä kauhean taitava kuvaaja, joten en yhtään ihmettele, jos automaattiasetukset peittoavat omat säätöni mennen tullen :)

   Poista
 3. Mä ostin juuri pari viikkoa taakse päin ensimmäisen oman järkkärini! Merkiksi ja malliksi valikoitui Canon EOS 1300D, sillä se vaikutti juuri sopivalta ja helppokäyttöiseltä tällaisen aloittelijan kouraan :D Oot kyllä kehittynyt hirveästi kuvaamisessa, ja kamera vaikuttaa hirmuisesti kuvaan. Toi Olympuksen järkkäri vaikuttaa kyllä tosi näppärältä ja kivalta. Toivottavasti se on hintansa väärti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, mukavia kuvaushetkiä sinulle! Nuo Canonit on kyllä tietyllä tapaa jotenkin kivoja ja turvallisia. Olen kyllä tykännyt tästä Olympuksesta enemmän, vaikka alkuun olo olikin hieman outo. Toivotaan, että se toimii jatkossakin!

   Poista